Johan Hoogewijs & Toots Thielemans: soundtrack 'Tout de suite' ( voor VRT-reeksen 'Heterdaad' & 'Witse'), verschijnt op 19/01!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    15 januari 2024

Vanaf 1999 tot 2010 heeft Johan Hoogewijs geregeld samengewerkt met Toots Thielemans voor soundtracks van VRT-reeksen als 'Heterdaad' en 'Witse'. De meeste van die opnamen zijn vaak enkel voor promotiedoeleinden live gespeeld voor een publiek en nooit eerder uitgebracht en maar weinig mensen hebben die “ forgotten tapes” eerder gehoord.


Ze zijn nu van het schap gehaald, gemastered en worden door VRT en [PIAS] digitaal gereleased. We hebben gewacht tot na alle speciale evenementen en releases nav. Toots’ 100ste geboortedag in 2022. De release loopt samen met de week van de Belgische muziek, want er is geen betere ambassadeur van de Belgische muziek te vinden dan Toots Thielemans!

Johan Hoogewijs schreef de muziek rond de thema’s van de bewuste series maar met het doel ze live uit te voeren met orkest, band en de mondharmonica van Toots. Qua stijl is de muziek uiteraard vaak filmisch maar Johan is sterk beïnvloed door jazz en fusion, ook als pianist, en de keuze om met Toots samen te werken was dan ook snel gemaakt.

Toots koos enkel voor projecten die muzikaal interessant waren voor hem en was fan van Johan zijn muziek. "Ik ben alleen de kers op de taart” vertelde hij ooit bij een interview.

Hoogewijs heeft voor deze opnamen samengewerkt met uitstekende muzikanten, sommigen vaak uit de vaste entourage van Toots. Hij geniet na al die jaren nog steeds na van die momenten met Toots op het podium en in de studio!