The Island Dwelling Birds Band: single + album release

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    16 december 2023

The Island Dwelling Birds Band is een experimenteel ensemble bestaande uit een (inter)nationale groep van gevogelde leden. Hun muziek vertrekt van geïmproviseerde jams die uitmonden in buitenaardse rockhits, onderwater ballads, stoner grooves en tropische jams. Hoewel het een wisselend collectief is, hanteren ze steevast dezelfde filosofie: op enkele dagen tijd vanuit jams een geheel album maken. 


"Planet Loose" is de derde single van het nieuwe album, een regelrechte rocksong gemaakt alsof het een hit is in een ander universum, Guided By Voices voor loszwevende planeten. De bijhorende videoclip is een compilatie van oude Marlboro TV reclames. Deze release verscheen op maandag 11 december.
 
Deluxe Harvesting Drive  is hun tweede album dat wordt uitgebracht door het Belgische cassettelabel Gazer Tapes op 15/12/2023. Op dit album etaleren ze dezelfde ideologie als op hun debuutalbum Indian Canyon Triatlon: Speed I (2019). Die ideologie is rechttoe rechtaan: maken, spelen en opnemen behoren tot dezelfde categorie. Tijdens een driedaagse sessie in een chalet hebben ze zo al het nodige materiaal verzameld voor de 16 nummers van het album. Uit spontane jams ontstond een idee dat zo snel mogelijk op tape werd vastgelegd om er meteen na de basistracks een volwaardige song van te maken. Hierdoor is het album een verzameling van volwaardige nummers die afwisselen met snippets uit jams. Hoewel de single "Planet Loose" rock is, treffen we op het album ook veel diversiteit aan: de onderwater funk-ballad "I LOVE", free-jazz-rock in "Sign Sign Sign", langdurige stoner grooves met "Do To", en Caraïbische Zen in "Sane Water Halu". De invloeden reiken ver, steeds gedompeld in het experimentele improvisatorische gedachtegoed van The Island Dwelling Birds Band.
Eerder releasten ze al de singles "Corporate Time", een zachte anti-kapitalistische gitaarsong en "Kaxupa", een tropische jam over een Kaapverdisch bonengerecht.
 
Tracklist:
 
1. Corporate Time
2. Sometimes I Forget
3. Planet Loose
4. Pink Kefir
5. Do To
6. I LOVE
7. Kaxupa
8. Sho
9. Curtain Air
10. Madeira
11. Sane Water Halu
12. L'O.M.
13. Krimmen
14. Sign Sign Sign
15. Patrouille
16. Chalet Guide