Wende brengt: "De Wildernis" deze woensdag naar Gent!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    18 oktober 2022

Met ‘De Wildernis’ etaleert Wende weerom met allure haar enorme veelzijdigheid. Ze combineert al jaren pop, elektronica, jazz en klassiek, in grensverleggende interdisciplinaire voorstellingen. Haar prijzenkast weerspiegelt die diversiteit; ze won een Edison in bijna elke categorie en werd als actrice genomineerd voor een Gouden Kalf. 


Na haar bejubelde voorstelling MENS heeft ze de afgelopen jaren gewerkt aan de voorstelling ‘De Wildernis’. In samenwerking met coproducent ToneelgroepOostpool, het NKK NXT koor en een (inter)nationaal artistiek team verkent Wende de wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in een nieuwe multidisciplinaire show. De liedteksten werden geschreven door onder andere Marieke Lucas RijneveldS10 (Stien den Hollander), Marjolijn van Heemstra en uiteraard Wende zelf.

Wende ontwikkelde zich de voorbije jaren als één van de meest spraakmakende artiesten en performers van Nederland. In 2015 brak ze door in België met haar voorstelling en gelijknamig album MENS, dat ze in samenwerking met schrijvers als Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg en Joost Zwagerman ontwikkelde. Bij Wende worden concerten totaaltheater. Met schurende existentiële teksten, dampende elektronica, klassieke invloeden en visueel design van wereldformaat sleept ze het vertellende lied van Piaf en Brel de 21ste eeuw in en weet haar publiek steeds diep te raken. Haar miniatuurvertellingen leggen de menselijke ziel en de breuklijnen van onze tijd zowel kwetsbaar als rauw bloot. Vanaf april 2022 is ze opnieuw te zien in de theaters en concertzalen met haar nieuw show 'De Wildernis'. Drie jaar geleden zette ze De Roma in Antwerpen in vuur en vlam met haar voorstelling MENS. Haar nieuwe tour "De Wildernis" doet daar ongetwijfeld nog een schepje bovenop.

Wende haar carrière begon in 2003, sindsdien maakte ze zes albums en vijf eigen voorstellingen in binnen- en buitenland. Sinds 2017 cureert ze haar eigen voorstelling Kaleidoscoop waarin ze uitdagende samenwerkingen aanging met o.a. Typhoon, Blaudzun, S10, Marieke Lucas Rijneveld, Cello Octet, De Staat, Gil de Grid, House of Hopelezz, Willeke Alberti, ICK, David Laport en het Nationale Ballet. Van 2017 tot 2019 speelde ze haar succesvoorstelling MENS in uitverkochte theaters en clubs en op festivals als Down the Rabbit Hole en Into the Great Wide Open. Haar album MENS won de Edison Pop Award 2019 in de categorie Beste Album en ze werd genomineerd voor het Beste Nederlandstalige Album. Afgelopen jaar maakte Wende ook aan haar eerste buitenlandse show in samenwerking met het gerenommeerde Londense The Royal Court Theatre. In september 2022 zal deze voorstelling opnieuw te zien zijn in Amsterdam.

Meer over Wende:

FacebookWebsiteSpotifyYouTubeInstagramTwitter