KYMARA brengt debuut-EP ‘NEW ROAD’ uit!

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    4 juni 2022

Emotionele neo-soul blends die op ingrijpende wijze de benarde positie van de moderne vrouw ontleden. Dit is de kern van debuut-EP “New Road” die de Nederlandse in Brighton, Engeland, woonachtige Kymara op 3 juni uitbracht. 


Op 5 juni staat Kymara met haar voltallige band in TivoliVredenburg, Utrecht. De laatste tickets zijn verkrijgbaar via https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/kymara-05-06-2022.    

Na de recente twee singles – jazz-haze bop “Trippin’” en emotionele ‘soul-sizzler’ “Solace” – brengt Kymara op 3 juni haar debuut-EP “New Road” uit op QM Records. “Een EP die de tumultueuze positie van de moderne twintiger adresseert” zo vertelt de songwriter, wiens EU/UK tour in mei begon met een showcase op The Great Escape.

Deze release bevat een vertederende stilistische dissonantie die het resultaat is van het schrijven tijdens lockdowns. Vroege ideeën werden in Zoom-calls en e-mails uitgewerkt met haar muzikanten, met wie ze op de spaarzame mogelijke momenten samenkwam in de oefenruimte. Muzikanten wiens ideeën van vitaal belang zijn geweest voor het eindresultaat van New Road. Kymara heeft de karakteristieke neiging om organische geluiden te cultiveren als begeleiding voor haar dromerige teksten en heeft op New Road alles uit de kast gehaald. Na de laatste lockdown verhuisde ze haar band naar de appartementen van de iconische Echo Zoo Studios om de opnames af te ronden.

Over de thematische inspiraties achter de EP onthult Kymara: “Het gaat over de meest aangrijpende emoties die ik tot nu toe heb ervaren tijdens mijn jaren als twintiger; vooral die gevoelens die verbonden zijn aan het vrouw-zijn. Het gaat over mijn romantische relaties, de relaties die ik heb met mijn familie en vrienden en de haat-liefdeverhouding die ik soms met mezelf heb. Vanuit een minder persoonlijk perspectief gaat het over de dingen die je misschien niet begrijpt over jezelf als twintiger, de dingen die om je heen gebeuren die diepere vragen kunnen oproepen, de dingen die je andere mensen ziet doormaken waar je jezelf wel of juist niet mee kunt identificeren.”

“Als resultaat van het vroege schrijfproces is elk nummer qua genre totaal anders dan de andere, hoewel ik denk dat de ‘soulfulness’ de muziek met elkaar verbindt; mijn eigen unieke besprenkeling met soulsaus. Geluidstechnisch gezien heb ik invloeden van Pink Floyd tot James Blake doorkruist en heeft elk nummer een opvallend ander referentiepunt, omdat elk nummer is geschreven met een andere instrumentalist, elk met een eigen unieke benadering van melodie. Op die manier heeft elk bandlid zijn sonische stempel gedrukt op minstens één nummer uit het project en dat is iets dat voor mij als artiest erg sentimenteel aanvoelt.”

In essentie gaat New Road over de menselijke conditie; geschreven vanuit het perspectief van een vrouw die de voordelen ziet van alles in twijfel trekken als het gaat om de wereld om haar heen. Net zo persoonlijk als herkenbaar gaat de EP over hoe iemand het leven en het verstrijken van de tijd waarneemt. Door het volledige spectrum van neo-soulmuziek vast te leggen en de beste elementen ervan te reconstrueren om persoonlijke verhalen te vertellen, laat de ontluikende neo-soul-superster de luisteraars opnieuw zien dat - genres daargelaten - er een levenslust is die alleen kan worden vertaald middels muzikale verkenning.