Nieuwe single 'Love Chase' van Boogie Beasts (BE)

Nieuws:Muziek
  Van Muylem    13 april 2024

Gisteren verscheen 'Love Chase', de tweede single uit het nieuwe album 'Neon Skies & Different Highs' dat vrijdag 19 april verschijnt. Boogie Beasts: nog steeds Belgiës #1 Bluesrock band bestaande uit twee Vlamingen & twee Walen. Maar met dit album trekken ze meer en meer de rock-kaart.


'Voor dit album kozen ze voor een andere aanpak. Toen ze in 2021 aan 'Love Me Some' begonnen te schrijven, was Patrick nog maar net bij de band. Door de gekende omstandigheden waren ze genoodzaakt om op afstand te werken en de songs in enkele dagen, tussen de lockdowns door, op te nemen. Na 'Blues From Jupiter' (2022) - wat een eerbetoon aan hun bluesroots was -, wilden ze ook niet opnieuw een traditionele plaat maken. Integendeel, nog meer dan ooit hebben ze hun eigen ding gedaan. Ze hebben deze keer ook veel meer tijd gestoken in demo's en preproductie, en meer aandacht besteed aan melodieën en samenzang. 'Neon Skies & Different Highs' is dan ook een echte studioplaat geworden.'

Het verhaal achter elk nummer op dit ongetwijfeld schitterend album:

Save Me

In februari 2023 trokken we een vijftal dagen naar de Ardennen om nieuwe songs in elkaar te steken. Op de laatste dag van die residentie sloegen Patrick, Gert en Jan aan het jammen terwijl Fabian stond te koken. 'Opnemen die handel!' riep hij vanuit de keuken. Dat deden we en we trokken ermee naar Koenraad. Toen we het idee live voor hem speelden, kwam de songtekst quasi ter plekke tot stand. Geen vrolijk verhaaltje maar de vlijmscherpe gitaar en de groovende ritmesectie maken de song toch funky.

Give Me A Sign

Een rocknummertje. In feite een bluesriff die we versneld hebben. Gert dubbelde in de studio de baslijnen met saxofoon, wat de groove vetter maakt en Fabian een perfecte basis geeft om helemaal op los te gaan.

Devil's Cup

Een van de eerste ideeën voor dit album. Southern rock meets hip-hop. Patrick wisselt de vette gitaarriff af met rauwe zang- én raplijnen.

Cold Ways

'Cold Ways' is een van de laatste nummers die we voor 'Neon Skies & Different Highs' schreven. Patrick stuurde ons een demo die hij bij hem thuis had opgenomen. Er zitten heel wat invloeden in, gaande van Toearegmuziek en desert blues tot hedendaagse bands als Queens Of The Stone Age en The Black Keys. Er heerst zelfs een early eighties-sfeertje in deze track. Tijdens de eerste repetitie kwam Gert op de proppen met de krachtige shufflebeat en enkele maanden later, in de studio, plakte Patrick er de dreigende slidegitaarintro aan vast. De tekst is vrij donker maar Fabians subtiele mondharmonica en het contrast tussen de lead- en backingvocals van respectievelijk Patrick en Jan tijdens het refrein maken er een erg catchy song van. Als finishing touch vroeg onze producer aan Gert om rototoms te spelen, wat het nummer zijn pulserende groove geeft.

Love Chase

Ergens in de zomer van 2022 kwamen Jan, Patrick en producer Koenraad een eerste keer samen in Studio Jupiter, in Tongeren, om enkele ruwe ideeën op te nemen. Koenraad liet een of andere drumsample lopen waarop Patrick de catchy basriff speelde. Tijdens de daaropvolgende repetities probeerden we er een heel arrangement rond te bouwen om uiteindelijk alles weer te strippen tot dezelfde basisriff. Gewoon grooven, dachten we. Met een pompende mondharmonica, een funky koebel en een smerig gitaartje. De lyrics schreef Jan enkele weken later tijdens een busrit en zo ontpopte het ruwe idee zich tot een soort ZZ Top-achtig dancenummer.

Sunday Morning Soul

Het idee voor deze atypische shuffle ontstond tijdens de eerste demosessie en ging daarna voor enkele maanden in de koelkast. Pas tijdens de laatste repetities haalden we het er weer uit en voegden we er de gospelachtige zang aan toe. De slidegitaar is een knipoog naar Ry Cooder.

Some People

Ook dit is een van de eerste ideeën voor deze plaat. Als kinderen van de jaren '90 luisterden we vaak naar G. Love & Special Sauce en dat is in dit nummer hoorbaar.

Down The Line

Deze moderne bluessong hebben we zowat helemaal in elkaar gestoken tijdens onze residentie in de Ardennen. De diepe songtekst wordt gedragen door een diepe groove en de emotionele, meeslepende gitaarsolo wordt gecombineerd met een melancholische, rustgevende harmonica.

Sly Baby

Een specialleke. Jan liep al een hele tijd rond met de donkere gitaarriff, waar we vaak op jamden. Toch was het pas tijdens de finale opnamesessies dat de song zijn definitieve vorm kreeg, toen Koenraad ons tijdens het refrein in de richting van rhythm 'n' blues stuurde.

Baby's Coming Home

Gospel! De inspiratie voor deze song haalde Patrick met name bij Blind Willie Johnson. Toch kozen we voor een eigentijdse aanpak van het genre, met smerige gitaren en een moderne groove.

Midnight Man

Dit nummer ontstond ongeveer op dezelfde manier als 'Love Chase': Patrick en Jan die aan het jammen sloegen op een drumsample. Alleen kwam de inspiratie deze keer uit de soul en rhythm 'n' blues, met enkele funky gitaarlicks. Nadien voegde Gert er een erg dansbare beat met allerlei percussie aan toe. De psychedelische brug zorgt voor een sixties touch.

Noon

De psychedelische tekst had Patrick al een hele tijd geleden geschreven. Voor dit album vond hij er de juiste melodie en muziek voor. De invloeden gaan van Canned Heat tot zelfs Radiohead. Het nummer kreeg zijn definitieve beat tijdens de finale opnamesessies.

Fool For You

Op elk van onze albums staat er wel een nummer dat door The Stones is geïnspireerd. 'Fool For You' is er weer zo eentje.

Broken Glass

Dit nummer had Patrick al geschreven voor ons derde album ‘Love Me Some’, toen in de vorm van een boogie. De song viel uiteindelijk uit de definitieve tracklist, maar voor ‘Neon Skies & Different Highs’ haalde Patrick hem weer van onder het stof. De hypnotiserende gitaarriff en de donkere lyrics bleven, maar deze keer in een desert bluesjasje. Het resultaat is een zeer groovy, dansbare track.

Live: