Preview: Lokerse Feesten 2012

Previews:Festivals
  Erik Vandamme    23 juli 2012

Vanaf Vrijdag 3 augustus is het weer zover, 10 dagen lang Lokerse Feesten. Begonnen als een  gratis festival aansluitend aan de kermisweek in de zomer , we schrijven 1975 evolueerden Lokerse Feesten naar een volwaardig stadsfestival, nog steeds verbonden met die kermis en als gratis alternatief  Fonnefeesten op het plein waar vroeger de Lokerse Feesten doorgingen.


Daarnaast is er ook een gezellige tent in het prachtige Josephine Charlottepark waar de PoliFonics kortom voor ieder wat wils. Dat de Lokerse Feesten een volwaardig festival geworden zijn bewijst dat iedereen van ver buiten Lokeren het festival kent en waardeert, wie had dat in de beginjaren kunnen denken? In de loop der jaren kwamen artiesten als The Cure, Simple Minds, Sex Pistols en vele anderen naar Lokeren afgezakt en de laatste jaren is er ook een Metaldag, een schot in de roos om U tegen te zeggen met in het verleden Anthrax, Alice Cooper op de affiche en vorig jaar nog Dream Theater, Soulfly en Thin Lizzy.

Ook dit jaar ziet de affiche er schitterend uit, een greep uit 10 dagen Lokerse Feesten!!

Bryan Ferry - Zaterdag 4 Augustus 2012

Roxy Music was een begrip in de jaren 70, naast oa T-rex en David Bowie waren zijn verantwoordelijk voor de opleving van de zogenaamde Glam Rock, niet te verwarren met de Glam Metal die later ontstond. Roxy Music bestond uit klasse artiesten als Phil Manzanera (gitaar) , Andy Mckay ( Sax) en de geweldige Brian Eno (Keyboards) maar het gezicht van Roxy was de 'playboy' Bryan Ferry steeds gekleed in maatpak en beschikkende over een heel sterk tot de verbeelding sprekende stem wist hij menig vrouwnhart te veroveren. Toen echter Eno populairder dreigde te worden dan hem was het hek van de dam. In 1976 hield Roxy Music op te bestaan, om terug te komen in 1980 zonder Eno, maar ook dit liedje duurde niet lang. 'Avalon' (1982) was het afscheid Roxy, de latere reunions waren mooi meegenomen maar voegten niets nieuw toe aan de sound. Bryan Ferry had ook solo sucses , vooral met de prachtige Cd 'Boys and girls ' en de hits 'Slave to Love' en 'Don't stop the dance'. Ook coverde hij met wisselend succes artiesten als Bob Dylan. In 2007 trad hij reeds solo op op de Lokerse Feesten en in 2010 met Roxy Music. Nu dus weer solo. Verwacht u aan een heel intens avondje genieten met hopelijk ook hier en daar een Roxy Music song.. een aanrader! Spelen nog die avond Arid - Millow

De Metaldag  - Zondag 5 Augustus 2012:


Sinds 2010 een begrip op de Lokerse feesten de Metaldag. Alice Cooper, Channel Zero, Life of Agony, Dream Theater, Anthrax, Soulfly is een greep uit de artiesten die vorige jaren mochten aantreden. Ook dit jaar is het weer niet van de poes! Dio Disciples is zo een beetje onstaan na het overlijden van Ronnie James Dio en bestaat uit leden van zijn band Dio aangevuld met ex- Judas Priest zanger Tim Owens en ex-Megadeth bassist James Lomenzo. Verwacht u aan een wervelende show met Dio klassiekers en wie weet wat Black Sabbath, Rainbown of andere songs uit de man zijn euvre. Om 18:00 tredeb zij op, er bij zijn is de boodschap. Tweede act van de avond Ministry is een begrip in het zogenaamde Industrial Metal genre. Verwacht u aan een vuile en vurige act want concerten van Ministry staan steeds bol van zowel visueel als muzikale shows die niet voor echt gevoelige zielen bestemd zijn , voor ons echter geen probleem! Ook Saxon is een begrip in het metal wereldje, onlangs waren ze nog een sterk en krachtig voorprogramma voor het afscheidsconcert van Judas Priest. De band heeft een grote invloed gehad op oa Metallica en hebben met parletjes als 'Demin and leather' en 'wheels of steal' klassiekers geschreven die nog steeds staan als een huis. Onlangs speelden ze nog de marquee van Graspop volledig plat, nu ook de Lokerse Feesten? Zeker en vast! In Flames bestempelen als puur Death Metal is de band tekort toen, ze overstijgen dat genre maar hebben wel een grote invloed gehad op band in het genre en zijn tevens een begrip geworden in het metal wereldje. De headliner is Machine Head een begrip in de jaren 90 en nog steeds, deze zomer nog een krachtige en overtuigende show neergezet op Graspop Metal Meeting, een waardig headliner voor een sterke line up van de Metal Dag van Lokerse Feesten.

The Beach Boys - Dinsdag 7 augustus 2012 :

The Beach Boys vieren hun 50tigste (jaja u leest het goed) verjaardag met slechts 50 concerten, waaronder dus ook op de Lokerse Feesten. Nog voor uw verslaggever geboren was traden de heren reeds op, van de orignele bezetting zijn er ondertussen al paar gestorven, maar wij zijn er zeker van dat bij pareltjes als 'Surfer Girl' ' Fun fun fun' , 'Calefornia Girls ' of 'Surfin USA' niemand zal kunnen stil staan. Ze worden door sommige media 'het Amerikaanse antwoord op The Beatles' genoemd . Bij een vorig concert in , de zomer van 1987 in Knokke Heist, was Brian Wilson er niet bij, deze keer wel. Een exclusief concert en misschien wel de laatste mogelijkheid om deze legendarische band aan het werk te zien mag en kan je niet laten liggen. Een heel sterke aanrader. Treden ook aan diezelfde avond de geweldige sterke Australian Pink Floyd Band Bijna zo goed als het orgineel!

Echo and the Bunnymen +P.I.L + The Specials - Donderdag 9 Augustus 2012:

Ook de zogenaamde New Wave/Punk/ska fan wordt niet vergeten. Op donderdag is het voor hen verzamelen geblazen op de Grote Kaai. De avond begint reeds met een klepper van formaat : Luc Van Acker nog het best gekend van zijn werk bij Revolting Cocks. Eerder dit jaar mocht hij zijn album 'the ship' integraal komen voorstellen bij de REWIND concerten in AB, een sterk optreden dat me nog steeds bij blijft, Luc Van Acker weet als geen ander hoe een publiek te bespelen en staat garant voor een opwindend en wervelende belevenis. Ook Echo and the Bunnymen is een begrip in het New Wave genre. Vooral begin jaren 80 waren ze vrij populair en stonden zowat op gelijke voet met bands als The Cure . Met klassiekers als 'Resque' , 'The Killing Moon ' en 'Seven Seas' schreven ze ware new wave klassiekers. Live is het altijd beetje afwachten met Ian McCulloch maar onlangs in AB konden ze alvast wel overtuigen, wordt vervolgt? De derde band van deze avond is ook niet de minste P.I.L . De band van Johnny Rotten ondstond in 1978 na het opdoeken van Sex Pistols en werd gaandeweg een even groot begrip als de Pistols zelf. Hun wervelende shows en hun provocerende songs spreken tot de verbeelding en zijn een begrip in het punk wereldje. 'Public Enemy' , 'this is not a love song' en 'death disco' zijn maar een paar pareltjes van songs die ze ooit hebben uitgebracht. Een aanrader! De healiner van de avond is dat ook , als er een band is die het begrip 'Ska' heeft mede groot gemaakt naast de geweldige Madness zijn het wel The Specials. wie er onlangs bij was in AB kan het beamen zij kunnen nog steeds met hun aanstekelijke muziek een zaal/weide volledig plat spelen, wees er maar zeker van dat ook de Oude Vismijn er moet aan geloven. Een topavond? zeker en vast!

Nog meer aanraders : Suede (donderdag 8 augustus)New Order (vrijdag 10 augustus ) en dEUS (Zaterdag 11 augustus)

Lokerse Feesten duren 10 dagen van 3 Augustus tot en met 12 Augustus. Van de meeste dagen mag u ook op Snoozecontrol.be een verslag verwachten!

meer info : http://www.lokersefeesten.be